Angela NACHE MAMIER

N. 5 noiembrie 1949, Brașov. Poetă. Fiica Bertei (n. Dudaș) și a lui Aurel Sasu. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București. Stabilită, prin căsătorie, în Franţa, în 1987. Este membră a Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România din 2012 și membră a Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Québec. A colaborat la numeroase publicații românești: Astra, Vatra, Luceafărul, România literară, Tribuna, Braşovul literar şi artistic, Litere, Zona literară, Citadela etc. și franceze: Salmigondis, Le Carnet de Lierles, Midi Libre, Journal d’Elbeuf, Paris-Normandie, Thau info, Gardiolarem. A fost inclusă în Almanahul scriitorilor brașoveni din 1982, în Scriitori români din anii ’80-’90 (editor Ion Bogdan Lefter), în Brașovul în 100 de poeme, 2000, în Antologia de poezie Hai Hui, 2012 ș.a.. A avut o importantă activitate cenaclieră la cenaclurile de Luni, 19, Astra etc. În Franța a creat și animat cenaclul Musc’art. A fost invitată la festivaluri internaționale de poezie: Lodève, Rencontres du Sud (Frontignan), L’Echo de la Parole (Frontignan, Pézénas), Autre Sud –Marseille, Souffles-Montpellier. A cret și prezidat concursul internațional de poezie La poésie avant toute chose. A debutat în revista liceului, Preludii, coordonată de Petre Homoceanul, în 1967, iar în 1977 a apărut la rubrica “debuturi literare” în revista Luceafărul (descoperită de poetul Geo Dumitrescu). Debutul editorial: în 1982, cu volumul de poezie Miraculum, prefaţat de Mircea Iorgulescu şi premiat de Editura Dacia; Premiul „Cartea anului 2014” pentru volumul de versuri scara b, apartamentul 3 (2016).

OPERA: Miraculum (1982); Femina (1985); Dolor (ediție bilingvă, romnă-franceză, 2007); Celebratio (ediție franceză, 2008); Exilium (e-book, 2012); Memoria (ediție bilingvă, română franceză, 2013); scara b, apartamentul 3 (2016).

REFERINȚE CRITICE: B. Crăciun, D. Crăciun-Costin, Dicționarul scriitorilor români de azi, Iași: Porțile Orientului, 2011; Mircea Iorgulescu, Liviu Ofileanu, Ioana Geacar, Marina Nicolaev, Ioana Bogdan, Mihai Sin, Victor Felea, Al Țion, M.N. Rusu, Laurențiu Ulici, Emil Manu, Radu Săplăcan, Voicu Bugariu, A.I. Brumaru, Cornel Moraru, Anatol Ghermanschi, Virgil Borcan, Bernadette Dubus, Marco Libro, Patrick Pellerin, André Vinas, Adrian Lesenciuc, Felix Nicolau.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.