Adrian HAMZEA

N.27 octombrie 1928, Frumoasa, Harghita, d.16 mai 1998, Brașov. Fiu al Irenei și al lui Ion Hamzea. Tatăl său a intervenit pe lângă Alexandru Vaida Voievod pentru salvarea lui Mircea Eliade, închis în lagărul de exterminare de la Mircurea Ciuc. Traducător, poet. A absolvit Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și Facultatea de filologie și științe juridice a universității clujene. Arestat și condamnat la zece ani închisoare, din care face doar patru la Jilava, la Canal, la Balta Albă și Aiud. Îl cunoaște în închisoare pe Ion Caraion. Debutează în 1950 în revista Marina nouădin Contanța. Debutul publicistic este amânat ca urmare a celei de-a doua arestări din 1959, care dus la dispariția manuscrisului. În lagărul de la Stoienești, și apoi la Periprava îi cunoaște pe Al. Paleologu, I.D. Sârbu și Sergiu Al-George. Este eliberat în 1964. A publicat poezii, traduceri și eseuri în Astra, Luceafărul, Tribuna, Steaua, Magazinul istoric, Transilvania, România literară, Ramuri, Drum nou, Brassói Lapok, Karpatenrundschau.A tradus din contemporani: Meschendörfer, Scherg, Bossert, Maurer, Szemlér Ferenc, dar și din clasici: Goethe, Heine, Rilke, Ady Endre. Membru al filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. Premiul Opera omnia al filialei Brașov a USR în 1997.

OPERA: poezie: Al cincilea anotimp (2002); traduceri:Georg Scherg, Mantia lui Darius (1969); Szemlér Ferenc,Molima (1970) și Rămas bun (1974); Tomcsa Sándor, Înghițitorul de flăcări (1971); Rainer Maria Rilke,Scrisori despre Cezanne (1971); Adolf Meschendörfer, Leonore (1972); Ursula Bedners, Poeme (1973); Richard Wagner, Pelerinaj la Beethoven (1974); Krudy Gyula, Poștalionul roșu (1977); Tamási Áron, Blazonarzii(1978) (împreună cu A.I. Brumaru); Robert Flinker, Prăbușirea și Purgatoriu (1980); Evantai înflorat. Din cântecelele gheișelor, traducere din folclorul japonez (1996); Constanțiu Mara, Caiet italian (1998). Nepublicate: volumele Moartea pe îndelete și Pagini inedite din istoria Transilvaniei.

REFERINŢE CRITICE: Paul Goma, Mircea Zaciu, Nicolae Manolescu, Laurențiu Ulici, Eugen Uricariu, Sânziana Pop, Doina Jela, Lendvay Éva, Domokos Géza, Horst Schuller-Anger, A.I. Brumaru